Foto:

Einde voor kunstenaarscollectief Hengelo? Nee!

HENGELO - "Alles wat geweest is, kwam dat? Dat kwam. En als het kwam, komt het dan niet meer? Nee, het komt niet meer." (Herenleed van Armando en Cherry Duyns.) Met deze woorden opende Pier van Dijk de slottentoonstelling in Art Hok.

Wat inhoud en vorm kreeg op de bovenverdieping van het station van Hengelo, waar kunstenaars ook van buiten de landsgrenzen zich presenteerden, daar waar een smeltkroes zou gaan ontstaan van het Hengelose Kunstenaarscollectief, waar creativiteit, kunst en vormgeving tot leven zouden worden gebracht: STARTion.

Plek met historie
Daar in lokalen van het voormalige NS rayonkantoor, waar wij in de jaren '60 bezig waren samen met ex-burgemeester Van den Dussen te strijden voor betere lonen en arbeidsomstandigheden van de spoorarbeiders, deze locatie was toen voor mij en velen een vakbondsstrijdplek waar overwinningen werden geboekt. Vele kunstliefhebbende Twentenaren met mij hadden graag gezien dat deze plek zou worden verheven tot broeinest van het Hengelose Kunstenaarscollectief. STARTion werd Art Hok en HeArtGallery Kunst en Vormgeving.

Geen steun
De Vakbondsstrijdplek van weleer werd door het college van Burgemeester en Wethouders niet ondersteund en een chronische desinteresse en minachting voor de kunst en de kunstenaars droegen er toe bij dat de neergang in het aanbod van kunst in Hengelo werd ingeleid. Wat een teleurstelling bij velen. Zeker bij de kunstenaars, de creatieve geesten. En de teleurstellingen herhalen zich nu opnieuw, ArtHok aan de Bataafse Kamp gaat eind december sluiten. Maar kunstenaars en kunstliefhebbers in Twente en met name in Hengelo, stroop de mouwen op en ga de uitdaging aan om van een gesubsidieerd kunstenaars collectief een ondernemingscollectief te maken.

Steun elders?
Er moet in Hengelo toch wel een kunstminnende ondernemer zijn te vinden die een locatie gratis, om niets, langere tijd beschikbaar wil stellen, waar jullie creativiteit tot uiting kan worden gebracht. In Hengelo zijn toch hopelijk nog wel bedrijven en instellingen die een steentje willen bijdragen. Een mooi voorbeeld zie ik, hoe men in Oldenzaal omgaat met de Oldenzaalse Midwinterhoornblazers. Een Oldenzaalse ondernemer die tegen een geringe vergoeding de Midwinterhoornblazers in de gelegenheid stelt om creatieve prestaties te leveren. Het Hengelose kunstenaarscollectief mag niet verloren gaan. Hengeler weend, blazen met kracht, en komen tot nieuwe en uitdagende initiatieven.

Foto: Kunstenaar Pier van Dijk en Nachtburgemeester Hengelo Marijke Agterbosch bij het afscheid van Art Hok. Foto en tekst Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker