Column: Kuiernat

OLDENZAAL - De column Zwiegöllie van vorige week heeft veel positieve reacties opgeleverd. We moeten juist de stilte en de schaamte rond de ziekten Alzheimer en dementie niet verstoppen, zo schrijft de heer N uit Oldenzaal. Ja meneer N, met u scharen zich ook andere Oldenzalers zich achter het standpunt dat wij dit thema onder de aandacht moeten blijven houden en geen verstoppertje moeten spelen wanneer iemand uit onze omgeving wordt getroffen door Alzheimer of dementie.

Het bewust worden van en het herkennen van dementie kan ons helpen bij de beeldvorming, hoe wij moeten handelen en kunnen omgaan met de medemens, die is geraakt door deze ziekte. Door er over te praten met anderen kunnen we uit het donker treden en in het licht komen te staan.

In dat licht gezien, worden wij in staat gesteld, begrip op te brengen en geduldig te zijn en te blijven in de dagelijkse ervaringen. Afgelopen maandag waren de vrijwilligers van de Mariahof samen met bewoners en ook dementerende bewoners van de Zorggroep Sint Maarten bijeen in de Plechelmus Basiliek, om samen te bidden en te zingen. En zingen deed ze, Mw L.V, 101 jaar. Met gesloten ogen zong ze en wij waren stil, heel stil. "Wij groeten u o Koningin Maria".

Zo mooi, zo zacht en zo ontroerend zong ze dat ik een traantje weg moest pinken en ik niet alleen. Ze maakte ons deelgenoot van wat dementie al zo teweeg kan brengen, ook in goede zin. Het was voor mij en andere vrijwilligers een emotionele ervaring die tot verrijking zal leiden.

Zingen is een goede therapie niet alleen voor de dementerenden maar ook voor u en ons, de vrijwilligers die in het omgaan met de dementerenden al meezingend de zorg kunnen verlichten. Terug uit de basiliek in de Mariahof bij de koffie hebben we er met elkaar over gesproken en gezegd dat wij als vrijwilligers ons zullen blijven inspannen voor de dementerende medemens. Aangemoedigd door een onbekende gulle gever, ik kreeg een flesje kuiernat van distilleerderij Berghorst uit Hengelo ook de producent van Zwiegöllie, om te blijven praten en vooral om te blijven schrijven over dementie.

Ik blijf er over praten, in de kerk, op het werk, in de kroeg, in de winkel, 's avonds laat en 's morgens vroeg. Ik beloof dat ik het blijf uitdragen in woord en geschrift en ik spreek de wens uit dat u meedoet in Oldenzaal. "Oldenzaal de stad waar mensen met dementie meedoen". Mijn likeur keuze is gemaakt, ik houd het op: Kuiernat.

Kaatjeknip 30 oktober 2019
Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten