Column: Zwiegöllie

OLDENZAAL - Dinsdagavond rond de klok van zeven ging de bel en stond een lieve vriendin voor de deur. 'Kom binnen' was mijn uitnodiging, want ze kwam speciaal voor mij, om een presentje te brengen voor mijn verjaardag van afgelopen zondag.

'Ik heb nog geen tijd gehad', was haar verontschuldiging. 'Ik moest bij de kinderen oppassen'. Ik pakte het presentje spontaan uit en zie een heerlijk Twents likeurtje met een toepasselijke naam: Zwiegöllie. Het riep bij mij gelijk de gedachten op van: spreken is zilver en zwijgen is goud. We dronken samen een glaasje wijn en ik had aandacht voor wat ze me allemaal vertelde. Dat ze bij haar dochter had opgepast. Over de jarenlange vriendschap die ze had met haar beste vriendinnen. Over haar ouders huis waar haar vader op 15 oktober altijd de jacht opende in het buitengebied waar ze was opgegroeid. Ik weet, ze praat er niet graag over, maar ik juist wel: dementie.

Dementie is op haar pad gekomen, maar ze kan zich daar nog niet in vinden. De dokter had gezegd dat ze niet meer auto mocht rijden en dat was voor haar wel een heel erge teleurstelling. Dementie; de ziekte die gewoon bij haar binnen is geslopen. Het is binnengekomen in haar hoofd, en het openbaart zich in haar denken en handelen. Gelukkig weet ik het, want ze heeft mij deelgenoot gemaakt en daar ben ik blij mee. Blij, niet omdat deze sluipmoordenaar bij haar binnen is gedrongen, maar blij omdat ik het weet zodat ik rekening kan houden en geduld opbreng wanneer ze mij het verhaal vertelt wat ze al vele malen aan mij heeft verteld.

We praten ook over en met onze buurman, van wie de gezondheid aan het afnemen is omdat in zijn bestaan meneer Alzheimer zich heeft gemeld. We blijven samen weerbaar en hebben nog een lange weg te gaan. Wij drieën hebben ons aangemeld bij het meezingkoor 'Vergeet mij niet". Een koor dat mensen met dementie en Alzheimer laat zingen en genieten van de muziek en de liedjes uit onze jeugdjaren. Volgens deskundigen een goede therapie bij mensen met Alzheimer en dementie maar ook voor u en mij die behulpzaam willen zijn en blijven.

Daarom nodig ik u namens het bestuur van meezingkoor 'Vergeet mij niet' en Impuls uit op woensdag 27 november om 19.00 uur te komen naar het Michgoriushuis om kennis te maken en met ons mee te zingen. Spreken is zilver en zwijgen is goud. Ik neem een glaasje Zwiegöllie en doorbreek het zwijgen over Alzheimer en dementie in; Oldenzaal de stad waar mensen met dementie meedoen.

Kaatjeknip oktober 2019
Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>