Zorgfraude in Hengelo

HENGELO - Het is een refrein dat we vaak horen: gemeenten zijn meer en meer geld kwijt aan zorgtaken waardoor de zorg onder druk staat. Dit is des te moeilijker wanneer ook doelbewuste fraude in het spel is. Gemeentelijk toezichthouders ontdekten onlangs fraude en gebrekkige zorg bij zorgaanbieder Sobé, waardoor het contract ontbonden is.

Toezichthouders voerden onderzoek uit bij Sobé, wat dagbesteding verleende aan 28 cliënten die voornamelijk uit Hengelo komen. Hierbij bleek dat de kwaliteit van zorg beneden peil was. De gemeente heeft het contract met Sobé dan ook opgezegd. Omdat er sprake zou zijn van niet integer handelen gaat de gemeente ook het geld terugvorderen. Hiervoor is inmiddels conservatoir beslag gelegd op de zakelijke rekening van Sobé.

Onacceptabel
In een persbericht spreekt wethouder Bas van Wakeren van een onacceptabele situatie dat mensen zich verrijken met geld dat bestemd is voor goede zorg aan een kwetsbare groep. 'Mensen die zorg nodig hebben moeten er op kunnen rekenen dat zij goede zorg geleverd krijgen. De beschikbare budgetten staan al onder druk. Wij vinden het belangrijk dat het zorggeld op de goede plek terecht komt. In de begroting voor 2020 - 2023, die volgens verwachting op 5 november door de gemeenteraad wordt vastgesteld, hebben wij daarom extra geld gereserveerd voor handhaving en toezicht binnen het sociale domein. Dit recente voorval laat helaas zien dat dat nodig is." De gemeente kreeg meerdere signalen dat dingen niet in de haak zouden zijn. Voor het onderzoek werden ook gesprekken gevoerd met de eigenaren, de instelling werd bezocht, er is gesproken met cliënten en de administratie en jaarrekening werden nageplozen.

Conclusies
De gemeente Hengelo concludeert dat medewerkers over onvoldoende zorgervaring beschikken en dat Sobé structureel meer uren declareerde dan aan zorg geleverd zijn. Het geld werd niet uitgegeven aan zorg en bij Sobé was aantoonbaar sprake van zwart werken.

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>