Hockeyclubs leiden scheidsrechters verder op

HENGELO - Diverse Twentse hockeyclubs in de regio werken aan het verder opleiden en professionaliseren van hun clubscheidsrechters. Zij zijn van onschatbare waarde voor het goede verloop op de velden.

Voor hockeyscheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich verder willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma van de KNHB. Daarmee behaal je clubscheidsrechter-plus (CS+) en kun je wedstrijden op hoger niveau fluiten. CS+ scheidsrechters worden ingezet bij wedstrijden van de eerstelijnselftallen die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten. Ook fluiten ze de wedstrijden waar veel scheidsrechterskennis en begeleiding nodig is.

Samenwerking
Hoewel er ieder jaar CS+ opleidingen worden gegeven op verschillende hockeyverenigingen in de regio, hebben dit seizoen meerdere verenigingen de handen in elkaar geslagen en zijn gaan samenwerken om op deze manier meer cursisten op te kunnen leiden, die ook nog eens bij elkaars verenigingen gaan fluiten. HCHN uit Nijverdal, HC Twente uit Hengelo, MHC Almelo, HCHR uit Holten, Goorse MHC en HHC Haackey uit Haaksbergen leveren 6 ervaren leercoaches die in totaal 16 cursisten gaan opleiden, begeleiden en beoordelen. Inmiddels zijn er ook gesprekken gaande met OHC Bully uit Oldenzaal om ook deze vereniging te betrekken in deze samenwerking.

Opleiding
De CS+ opleiding bestaat uit 3 workshops (weerbaarheid, positionering en spelregelkennis), persoonlijke begeleiding en beoordeling, het fluiten van verschillende wedstrijden van eerstelijnsteams en een praktijktoets. De cursisten werken aan de hand van leerdoelen naar hun afsluitende praktijktoets toe. Mochten de CS+ cursisten zich nog verder willen ontwikkelen, dan kunnen ze daarna een opleiding tot Bondsscheidsrechter (BIO) gaan volgen, waarna ze voor de KNHB in de regio wedstrijden kunnen gaan fluiten. Voor de cursisten en leercoaches is een Whatsapp groep aangemaakt, waarin niet alleen de wedstrijden worden gepland, maar de cursisten ook spelregel casussen voorgelegd krijgen, waardoor er discussies ontstaan over de interpretatie van de hockey spelregels. Op 11 oktober hebben de cursisten en hun leercoaches de Silver Cup wedstrijd van Twente Heren 1 tegen Doetinchem bekeken en besproken.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>