Carintreggeland wil medicijnverstrekking door wijkverpleging veiliger maken

HENGELO - Nederland is aan het vergrijzen. Mensen worden steeds ouder, wonen langer zelfstandig, maar gebruiken tegelijk ook steeds meer medicatie. Wanneer wijkverpleging deze taak overneemt, is zo veilig mogelijk werken een belangrijke prioriteit.

Om de medicatieverstrekking aan ontvangers van wijkverpleging zo goed mogelijk te laten verlopen voert Carintreggeland nu een nieuwe elektronische toedieningsregistratie in voor de wijkteams. Om de kans op medicatiefouten te beperken gebruikt Carintreggeland sinds dit voorjaar de Medicatie Controle App van Boomerweb. Het gebruik van deze applicatie is belangrijk in het werk van wijkverpleegkundigen. Het vergroot de medicatieveiligheid, ondersteunt hen in hun werk en vergroot de kwaliteit van zorg. De app wordt gebruikt bij cliënten waarbij de wijkverpleegkundige van Carintreggeland de zorg heeft voor de medicatieverstrekking bij de cliënt thuis.

Voordelen
Als de wijkverpleegkundige de zorg had voor de medicatieverstrekking bij de cliënt, moest zij de door de apotheek geleverde medicatie controleren en aftekenen op een papieren aftekenlijst. Met de app werkt dit proces anders. Een cliënt komt bij de huisarts. De huisarts schrijft medicijnen voor en stuurt het recept door naar de apotheek. De apotheek levert de medicijnen aan de cliënt. De wijkverpleegkundige controleert welke medicijnen zijn geleverd. Via de app op de iPad vinkt zij de medicijnen af. Wanneer er iets ontbreekt of verkeerd geleverd is gaat er direct een signaal naar de apotheek. Dat verkleint het risico op fouten. Ook geeft een digitaal systeem meer mogelijkheden om mee te kijken wanneer er situaties ontstaan, terwijl een geschreven papiertje alleen voor de verpleegkundige toegankelijk is.

Uitrol app
De eerste teams van de wijkverpleging van Carintreggeland werken intussen met de app en de elektronische toedieningsregistratie. En zijn enthousiast. De medewerkers worden ondersteund met elearning, een handleiding en een training. De uitrol naar de overige teams start vandaag. Een team kan pas over wanneer alle apothekers die leveren aan cliënten van dat team met Boomerweb samenwerken. Dat is inmiddels het geval en dus kunnen alle teams met de app gaan werken. Een positieve ontwikkeling.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>