Shutterstock
Shutterstock

Column: Tegenstrijdig

Afgelopen week las ik in de kranten dat we veel meer moeten recyclen wat betreft "oude apparatuur". Zoals frituurpannen, broodroosters en eigenlijk alles met een stekker.

Ook bij ons in het dorp is er een repair café, eens in de zoveel weken kunnen mensen kapotte apparatuur brengen om gerepareerd te worden. Het zijn de oudere vrijwilligers die dat klusje op zich hebben genomen. Aan de ene kant wil de overheid dat we meer geld uitgeven om zo de economie te stimuleren en aan de andere kant moeten we duurzaam omgaan om niet de aarde uit te putten. Maar dat is niet het enige probleem, waar halen we techneuten vandaan?

Wat schetst mijn verbazing, de overheid heeft een oplossing; van de week was op het nieuws de opening van het VMBO schooljaar. Meestal zien we alleen de opening van het universiteit-hogeschool schooljaar. Krijgen de hard werkende VMBO'ers dan eindelijk een beetje erkenning voor het werk wat ze doen? Zowel door de overheid als door de journalistiek werden de VMBO-leerlingen niet altijd positief neer gezet.

Waar ik me groen en geel aan erger is de term: "lager opgeleiden", hoe zo, laag opgeleid? Na de lagere school gaat elk kind verder met leren, het ene kind is intellectueler dan het andere kind. Maar dat wil niet zeggen lager opgeleid. Jongeren die de VMBO-scholen bezoeken moeten goed met de handen kunnen werken en dat lukt weinig universitair opgeleiden.

Ouders eisen regelmatig van scholen dat hun kind geen VMBO-advies krijgt omdat ze vinden dat het minder in aanzien is. Jammer, zo houdt je de naïviteit ten aanzien van de VMBO's in stand. Enkele weken geleden was er een hele discussie over de "laag opgeleide" verpleegkundige, de VMBO niveau 4 verpleegkundige. De HBO verpleegkundige had toch eigenlijk meer deskundigheid - lariekoek! Ze zijn slechts anders opgeleid.

De CV-monteur, de dakdekkers, politieagenten, te veel om op te noemen, ze worden allemaal ondergewaardeerd. Als deze mannen en vrouwen hetzelfde geld gaan berekenen als een "hoog opgeleide" zoals bijvoorbeeld een advocaat, die vraagt 125,- tot meer dan 200,- euro per uur. Dan piept de gemeenschap wel anders. Dan wordt er anders gekeken naar mensen die "gouden" handen hebben, laat iedereen toch in zijn waarde, stop met stempels geven, zodat we allemaal "duurzaam kunnen leven".

Borbala, correspondent

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>