Hengelo in de strijd tegen analfabetisme

HENGELO - Voor het project "Taal in de wijk" is de gemeente hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het initiatief moet mensen helpen die grote moeite hebben met de Nederlandse taal. Veel volwassenen maken gebruik van deze lessen, die door vrijwilligers worden gegeven aan anderstaligen.

Deze week is het de Week van de Alfabetisering, een goed moment om aandacht te vragen voor dit vrijwilligerswerk. Problemen met lezen, taal maar ook rekenen komen vaker voor dan men vaak denkt. In totaal 2,5 miljoen hebben moeite met een of meerdere van deze vaardigheden. Naar schatting zijn dat zo'n 8.000 mensen in de gemeente Hengelo. En dat terwijl ze eigenlijk onmisbaar zijn geworden in de huidige maatschappij. Vooral mensen die de Nederlandse taal niet beheersen lopen tegen struikelblokken op: het lezen en begrijpen van belangrijke post, je correct kunnen uitdrukken bij instanties, maar ook bij sociale contacten met buurtgenoten en vrienden.

Vrijwilligerswerk
Taal in de Wijk is een initiatief van Taalpunt Hengelo en onder leiding van het ROC Twente en de gemeente Hengelo. Ze organiseren taallessen voor volwassenen die hun vaardigheden willen verbeteren of opfrissen. De lessen worden gegeven in drie wijkcentra in de stad; MFA 't Berflo, de Sterrentuin en de Hengelo Es. Vrijwilligers geven op een vaste ochtend in de week les in een van de wijkcentra op beginnersniveau. Zij krijgen voor deze lessen praktische, inhoudelijke en professionele ondersteuning. Tijdens de week van de alfabetisering vragen ze aandacht voor de vraag naar nieuwe vrijwilligers; de kracht waarop dit initiatief drijft. Er is een voorkeur voor vrijwilligers met enige ervaring in lesgeven in het (basis)onderwijs. Wie meer wil weten over deze functie of Taal in de Wijk kan informatie vinden op de website van de gemeente: www.hengelo.nl of op www.taalpunthengelo.nl.

Landelijk
De landelijke acties om Nederland taalvaardiger te maken zijn de afgelopen week gehouden en duren nog tot en met zondag 15 september. In heel Nederland werden meer dan duizend activiteiten georganiseerd waar mensen hun taal- of rekenvaardigheid konden verbeteren. Deze initiatieven zijn zeer welkom, zo blijkt uit de cijfers.

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>