Onkruidbestrijding is grote uitdaging in Hengelo

HENGELO - Iedereen hecht een grote waarde aan een mooie openbare ruimte. Eentje waar het gras niet te hoog staat, waar bloemen en planten floreren en onkruid geen kans krijgt. Helaas is dat laatste tegenwoordig een grote uitdaging voor gemeenten. Ook Hengelo probeert hierin een goede lijn te vinden.

De medewerkers van Gildebor en andere groenbeheerders in Hengelo draaiden de afgelopen tijd overuren wat betreft de onkruidbestrijding. Door het relatief warme, vochtige weer groeien sommige soorten onkruid tot wel tien centimeter per dag.

Andere aanpak
De gemeente staat voor een uitdaging om onkruid terug te dringen. Grote spelbreker in dit geval is het afschaffen van de bestrijding met gif. Vroeger moest de gemeente dankzij bestrijding met gif zo'n 1 à 2 keer per jaar onkruidbestrijding uitvoeren. Nu is de gemeente echter genoodzaakt om duurzamere methoden in te zetten. Deze zijn echter wel véél minder effectief, waardoor zelfs 8 keer bestrijden per jaar niet genoeg is. De gemeente kiest er dan nu ook voor om van bestrijding naar beheersing te gaan - alles weghalen gaat niet meer lukken, maar het beperken van overlast en schade blijft een prioriteit.

Wat gaan ze doen?
Op dit moment worden drie methodes ingezet om onkruid weg te halen en tegen te gaan. Onkruid op stoepen en klinkerstraten bestrijd men met hete lucht van zo'n 500 graden. Dit zorgt voor schade aan het wortelstelsel en zo het afsterven van de plant. Hopelijk komen deze dan op termijn niet meer terug. In het gemeentelijk openbaar groen wordt ook geschoffeld en mechanisch geplukt. Wel arbeidsintensief, maar ook effectief. Daarnaast worden straten preventief met de veegmachine geveegd.

Goede balans
De gemeente benadrukt dat ze tegenwoordig ook meer inzetten op het vinden van een goede balans in de overige natuur. Zo maait de gemeente bermen minder vaak; twee keer per jaar. Zo krijgen meer bloemen en kruiden de kans om in de bermen op te bloeien. Dit is weer gunstig voor onder meer de bijen en vlinders.

Meer berichten