Foto: Leonie Smit

In memoriam Bert de Haan (1951 – 2019)

Vorige week woensdag is in het MST Bert de Haan overleden. Daarmee verliest Enschede één van haar meest creatieve inwoners. Ondanks zijn ziekte - Bert had Parkinson - werkte hij met veel energie aan zijn projecten. Bert was ooit gestart in de reclamewereld, later in de uitgeverij en was actief op politiek en cultureel gebied.

Hij was een opvallende verschijning. Met een hoed en een rooie sjaal, fietsend op een driewieler of bakfiets of steppend werd hij van verre herkend en begroet. Ik kwam hem nog weleens tegen bij Albert Heijn in Stroinkslanden, waar we afhankelijk van onze bezigheden al of niet een praatje maakten. Want hij had het tot het laatst toe druk. Hij woonde in de buurt van het winkelcentrum aan de Vasterdlanden, een ijzeren rooie haan in de voortuin.

Ik heb hem beter leren kennen na een verkiezingsavond in het café Berlijn. Hij moest tussen de discussies een impressie geven van de gevoerde discussie. Maar daar was bij de politieke elite geen behoefte aan. Ik bewonderde zijn doorzettingsvermogen, stug bleef hij zijn commentaar geven. Na afloop vroegen ze of ik hem naar huis wou brengen, aangezien ik ook ergens in Zuid woonde. Voor zijn fiets zou worden gezorgd. Hij was bekaf toen ik hem aan de Vasterdlanden afleverde.

Daarna hadden we incidenteel contact. Zo nodigde hij mij wel eens uit voor een presentatie, de laatste was een boek met jeugdherinneringen, De jongens van de Brug.

De wereld is een stukje grauwer geworden door het overlijden van Bert en Enschede is een stuk saaier geworden en de haan uit de voortuin moet het predikaat Twents cultureel erfgoed krijgen.

Jan Visser

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>