GGD Twente biedt extra HIV-beschermingsmiddel

TWENTE - Ook de GGD Twente gaat het beschermende middel PrEP binnenkort verstrekken aan een risicogroep. Het middel moet bescherming bieden tegen een mogelijke HIV-infectie. Deze 'anti-HIV pil' zal als eerste verstrekt worden aan een beperkte groep mannen.

In juni werd bekendgemaakt dat alle GGD-regio's in Nederland gaan beginnen met het verstrekken van dit preventiemiddel en de bijbehorende voorlichting en medische zorg. De exacte startdatum was nog niet bekend; de GGD Twente richt zich op 1 september als startmoment, hoewel dit wellicht al wat eerder zal worden. De GGD Twente start nu als eerste met een beperkte groep mannen die seksueel contact hebben met andere mannen. Zij lopen namelijk een statistisch hoger risico. De GGD zal dan kijken naar het risico dat de individuele gebruiker loopt en hun kwetsbaarheid.

Wat is het?
Het middel is een medicatie die hopelijk moet voorkomen dat iemand een HIV-infectie oploopt. De technische term PrEP staat voor 'pre expositie profylaxe', oftewel, een bescherming voordat men blootstelling heeft aan het virus. Eerder werden deze medicijnen via de huisarts verstrekt. Uiteraard moet men zo'n pil niet zien als een wondermiddel. Gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid blijven heel belangrijk. Condoomgebruik en regelmatige gezondheidsscreening blijven een vereiste voor een gezonde leefstijl. Naast het gebruik van PrEP en condooms zijn er ook middelen die risico's op infectie kunnen beperken na een mogelijke blootstelling. Deze moet men dan wel binnen 72 uur na seksueel contact innemen en het is alleen voor noodgevallen.

Onderbouwing
Het verstrekken van het middel is ook onderdeel van de ambitie om toe te werken naar nul nieuwe HIV-infecties. Op dit moment krijgen jaarlijks nog zo'n 1.000 mensen een positieve HIV-diagnose. Er zijn naar schatting 23.000 mensen in ons land die leven met deze ziekte, waarvan 2.300 mensen hiervan niet op de hoogte zijn. Het Aidsfonds-Soa Aids Nederland pleit dan ook al jaren voor een brede toegang tot PrEP en bijbehorende zorg. Kijk voor meer informatie ook op: www.ggdtwente.nl. Voor verstrekking van het middel zal wel een kleine eigen bijdrage gevraagd worden.

Meer berichten
 
Auto zoeker