Denk na over langer zelfstandig en aangenaam blijven wonen

HENGELO - De vergrijzing slaat toe in Nederland. Ook in Hengelo wonen steeds meer inwoners langer zelfstandig en in hun eigen woning. Dit is uiteraard ook een mooi iets; mits je in redelijke gezondheid bent en op tijd enkele aanpassingen neemt. Met name dit laatste schort het nog wel eens aan.

Er is niet zoiets als 'de' perfecte tijd om na te denken over woningaanpassingen, maar het is wel een gegeven dat veel inwoners hier eigenlijk te laat bij stilstaan. Projectleider Hans Engelbertink van Lang Zult U Wonen benadrukt dat nadenken over een levensloopbestendige woning zeker niet alleen een zaak voor senioren is. Je persoonlijke leefsituatie kan immers helaas in rap tempo veranderen, bijvoorbeeld wanneer je een lelijke val maakt en daardoor veel minder zelfredzaam bent.

Natuurlijke momenten
Toch loont het om na te denken over de eventuele aanpassingen die later handig kunnen zijn om aangenaam te wonen, ook wanneer het lichamelijk wat minder zou gaan. Hier zijn vaak wel enkele 'natuurlijke momenten' voor te vinden, aldus Engelbertink. Bijvoorbeeld wanneer kinderen uit huis gaan; het kan dan lonen om na te denken over of de huidige woning nog wel toepasselijk is met alle lege ruimte. Wanneer men graag blijft wonen, kan bijvoorbeeld ook een verbouwing aanleiding zijn om al wat levensloopbestendige aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld door de badkamer te laten voorzien van glijstangen of een inloopdouche. Door dit preventief te doen is de woning geschikt voor wanneer het écht nodig is. "We voelen ons vaak jonger dan we daadwerkelijk zijn. In het begin is dat nog niet heel erg, dan lukt alles zonder problemen. Tot je op het punt komt dat veilig wonen niet meer gaat." Met relatief kleine aanpassingen is veilig wonen goed mogelijk; ook wanneer gebreken aan het licht komen.

Goed advies
Hengeloërs van 65 jaar en ouder met een eigen woning die graag wat advies willen over levensloopbestendig wonen kunnen contact opnemen met het zorgloket voor een advies. Bel dan met 074-245 91 31.

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>