Lastalent Hugo Rijsman reist met Team Nederland naar WorldSkills in Kazan

Samen met 30 andere Nederlandse vaktalenten reist Hugo Rijsman in augustus af naar Kazan (Rusland), maar nu voor de WorldSkills 2019. De 21-jarige Nederlands kampioen lassen over zijn liefde voor het vak, zijn voorbereiding. "Momenteel is er weinig tijd voor andere dingen dan trainen." Vorig jaar werd hij vierde tijdens de EuroSkills in Boedapest. Hugo Rijsman, werkzaam bij Luma in Hengelo, presteerde dit en scoorde ook nog een Medaille of Excellent Vakmanschap.

Een lastoorts had de jonge Hugo nog nooit van dichtbij gezien toen hij als 15-jarige vmbo'er koos voor metalektro. Nu, zes jaar later, heeft de lasser uit Hengelo drie Nederlandse titels achter zijn naam en mag hij Nederland vertegenwoordigen tijdens WorldSkills 2019. Onderweg verzamelde Hugo het ene na het andere lasdiploma en hoopt hij in 2020 zijn mbo-opleiding Technicus Engineering (niveau 4) bij Deltion in Zwolle, af te ronden. "Die opleiding is veel breder dan lassen alleen. Maar lassen is echt mijn ding, daar ga ik niet mee stoppen."

 Echte werk
Bij zijn werkgever Luma kwam Hugo in aanraking met het 'echte werk'. "Ik kwam hier binnen via een snuffelstage van twee weken. Voor het eerst maakte ik een echt, tastbaar product. Dat had ik op school nog nooit gedaan. Ik mocht meteen meedraaien in de productie. Toen was ik verkocht. Ik ging er na mijn stage werken op zaterdag en in de vakantie. Bij Luma krijg ik alle kans me te ontwikkelen, ik werk er nog steeds."

Steeds verbeteren
Wat hij zo mooi vindt aan het vak? "Je kunt lekker zelfstandig werken en jezelf op details steeds weer verbeteren. Sneller. Strakker. Mooier. Het vak ontwikkelt zich ook nog steeds. En vergeet niet: de wereld zou er heel anders uitzien als er geen lassers waren. Zonder lassen stort alles in elkaar." Hugo noemt zichzelf een 'Pietje Precies'. Goed is niet goed genoeg. "Ik probeer de lat steeds weer een stukje hoger te leggen, dat zit nou eenmaal in me. Ik wil mooi werk leveren, klaar. Dat is straks niet anders tijdens WoldSkills. Ik ga niet naar Kazan om in de achterhoede te eindigen. Wie wil nou niet bij de beste van de wereld horen?" Dat betekent tot augustus vooral: meters maken. Hugo: "Ik sta straks tegenover de beste jonge lassers van de wereld. Daarom train ik nu zo'n 25 tot 30 uur per week. Ik krijg van Luma elke donderdag en vrijdag vrij om te trainen. Daarnaast train ik op zaterdag en meestal ook één of meer avonden doordeweeks. Mijn ouders en vriendin zien me momenteel dus bijzonder weinig. Zwaar? Ja. Maar het is ook erg leuk om met mijn expert Richard Roolvink en Wim van de Merwe, die echt alles voor me regelt, naar zo'n evenement toe te werken."


Cirkel rond
Daarmee is de cirkel rond, want het was voormalig Nederlands kampioen lassen Richard die Hugo vier jaar geleden onbewust een zetje gaf om mee te doen aan de nationale beroepenwedstrijden. "Ik zag Richard bij SMEOT in Hengelo trainen voor WorldSkills in São Paulo", zegt Hugo. "Op dat moment wist ik niet eens van het bestaan van beroepenwedstrijden. Maar ik dacht meteen: dit kan wel eens wat voor mij zijn. Toen heb ik me ingeschreven." De rest is geschiedenis: Hugo werd drie keer Nederlands kampioen en vertegenwoordigt Nederland straks in Kazan. "Ik vind het echt een eer om met Team Nederland mee te doen. Zoiets maken maar weinig mensen mee. Het wordt groots, met heel veel publiek langs de wedstrijdvloer. De druk zal hoog zijn. Daar moet je alleen niet te lang bij stilstaan: ik kom om te lassen, niet voor iets anders. Ik ben gelukkig een Twentenaar, die laten zich niet zo gauw gek maken."

WorldSkils 2019, Kazan 
WorldSkills, de Wereld kampioenschappen voor jonge vakmensen, wordt tweejaarlijks gehouden. De editie van 2019 is van 22-27 augustus  in Kazan, Rusland. Zo'n 1600 deelnemers uit 60 landen verschijnen aan de aftrap van het grootste beroepenevenement van Europa. Zij gaan de strijd met elkaar aan in 56 beroepen, van bloemschikken tot schilderen, mechatronica tot lassen. De organisatie verwacht meer dan 150.000 bezoekers. Team Nederland bestaat uit 30 nationaal kampioenen van het mbo. Meer weten? Kijk op www.teamnederland.com en www.worldskills2019.com.  

Foto: UrbanTurtle/Olivier Huisman 

       

.

  

            

                     

 

Meer berichten