Zonneauto met luchtweerstand van een colablikje rijdt op TT Circuit Assen

ASSEN - Op 13 augustus vanaf 19.00 uur rijdt Solar Team Twente met zonneauto RED E op TT Circuit Assen. De coureurs, vier teamleden van het Twentse solarteam, trainen op deze manier voor de kwalificatie van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie waar meer dan 50 teams uit ruim 20 verschillende landen aan deelnemen. Naast de training wordt het moment gebruikt om de coureurs bekend te maken aan de hele wereld.

De coureurs rijden op het circuit in Assen om te oefenen voor de kwalificatie van de Bridgestone World Solar Challenge. Voorafgaand aan de race in Australië vindt een kwalificatie plaats om de startposities van de teams te bepalen. Deze kwalificatie wordt gereden op circuit Hidden Valley in Darwin. Het is voor het eerst dat het solarteam in Nederland al oefent op een circuit, om ook tijdens de kwalificatie zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

De coureurs
Het moment wordt naast een goede training voor de coureurs ook gebruikt als onthulling van de vier teamleden. Een belangrijk moment voor het solarteam, omdat de coureurs een grote rol spelen tijdens de race. De vier coureurs moeten dan ook extra in vorm zijn. Zij trainen al maanden, omdat zij de zonneauto besturen tijdens de race. Gedurende shifts van ruim drie uur, met temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden, moeten deze coureurs de zonneauto op de weg houden. De training bestaat uit een gevarieerd schema met dagelijkse buikspieroefeningen, trainingen in de sportschool, en zelfs trainingen met truien en jassen aan (om aan de temperaturen in Australië te wennen).

Zonneauto RED E
De coureurs rijden in een zonneauto, die door Solar Team Twente is ontworpen en gebouwd. De zonneauto, genaamd RED E, bestaat uit vele innovaties. Zo bevat het zonnepaneel galliumarsenide (GaAs) zonnecellen, die veel in de ruimtevaart worden gebruikt. De cellen worden geshingeld, wat betekent dat ze elkaar deels overlappen. Hierdoor is het effectief oppervlak van het zonnepaneel gelijk, maar neemt het paneel minder ruimte in beslag. Door het paneel met geshingelde GaAs cellen, is het mogelijk om de zonneauto zo compact te maken dat het de kleinste zonneauto van het Twentse solarteam is. Hierdoor zijn ook de componenten in de zonneauto herontworpen. Een goed voorbeeld is de wielophanging die een stuk compacter is dan in voorgaande zonneauto's. De ophanging is een pull-rod systeem dat is gebaseerd op de ophangingen die in de Formule E. Daarnaast is de zonneauto in de windtunnel getest. De resultaten daaruit waren erg goed: de zonneauto ervaart dezelfde luchtweerstand als een colablikje. Ontwikkelingen die wij nu in onze zonneauto gebruiken, kunnen op den duur worden gebruikt in het dagelijks leven. Hier zijn al een aantal mooie voorbeelden van vanuit vorige edities.

Bridgestone World Solar Challenge
Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De race kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto's.

Solar Team Twente
Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto "Challenge triggers innovation". Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Meer berichten