Prijzen van dagje uit gestegen

TWENTE - Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een mooi moment uitgekozen om cijfers te publiceren over de prijsontwikkeling van een dagje museum, pretpark, dierentuin en dergelijke. Het zal u niet verbazen dat de prijzen zijn gestegen, maar de stijging is groter dan bij de consumentenprijzen.

Het CBS heeft de prijzen van juli 2019 vergeleken met vijf jaar eerder. Voor alle bestedingen was de prijsstijging 6,8 procent. Voor bioscopen, theaters en concerten was de stijging 9,8 procent en voor entree van attracties en evenementen was de verandering nog groter. Hiervoor moet tegenwoordig 13,7 procent meer betaald worden dan vijf jaar geleden. De grootste stijging is zichtbaar bij het bezoeken van musea, bibliotheken en dierentuinen. Hiervoor bent u maar liefst 16,8 procent meer kwijt dan in 2014.

Meer dan alleen toegangsprijzen
Een dagje uit kost meer dan alleen de entree. Er moet ook rekening gehouden worden met de kosten van onder andere vervoer, parkeren, horeca en brandstof. En ook deze zijn bijna allemaal gestegen. De benzine en diesel zijn goedkoper dan 5 jaar geleden, maar het openbaar vervoer is ruim 11 procent duurder geworden. Opvallend detail is dat de prijzen van fastfood meer gestegen zijn dan die van de overige horeca.

Kortingen
Het CBS geeft aan dat deze cijfers zijn gebaseerd op de reguliere prijzen. Er is geen rekening gehouden met eventuele kortingsacties. Wie af en toe eens op internet speurt, weet dat er voor veel dierentuinen, pretparken en dergelijke wel toegangskaarten met korting te koop zijn. 

Meer berichten
 
Auto zoeker