Vakantiewerk loont voor jeugd

HENGELO - Nu de zomervakantie definitief begonnen is, is ook menig jongere lekker productief bezig met een bijbaantje. Wie niet op vakantie gaat kan deze zomer best wat leuks bijverdienen voor de studie of een mooie aankoop. Afgelopen jaar zaten jongeren met vakantiewerk al op het hoogste niveau ooit qua gemiddeld bijbaan-uurloon. Ook dit jaar zijn ze spekkoper.

De afgelopen jaren horen we al vaker over personeelstekorten op veel fronten. Ook bij vakantiewerk gaat dit deels op; meer toerisme in Twente betekent ook een grotere vraag naar seizoensgebonden medewerkers. De recreatieve branche en de horeca blijven populaire bijbanen.

Wijzigingen
Dit jaar gaan de jongeren vanaf 21 jaar er mooi op vooruit. Zij krijgen namelijk nu vanaf 21 jaar al het volwassen minimumloon. Dit maakt een groot verschil wanneer je een bijbaan hebt met beloning op basis van het minimumloon. Voor jongeren tot en met 20 jaar blijft het minimumjeugdloon van kracht. Dit begint bij 2,84 euro per uur voor een 15-jarige met nog eens 23 cent vakantietoeslag. Het loopt op tot 7,55 euro per uur voor een 20-jarige, met 60 cent vakantiestoeslag. Dit is op basis van een 40-urige werkweek.

Ken je rechten
Wie aan de slag gaat als tijdelijke medewerker doet er verstandig aan om in ieder geval goed te weten wat je rechten zijn en tot hoever een werkgever mag gaan. Juist doordat jongeren vaak minder goed bekend zijn met hun rechten ligt het risico op uitbuiting op de loer. Welk werk je mag doen is ook sterk afhankelijk van je leeftijd. Dit is met name in verband met de persoonlijke veiligheid. Als je 13 tot en met 15 jaar bent mag je klusjes rond het huis doen, vakken vullen, fruit plukken, meehelpen in de winkel of bedrijf van je ouders, werken in de recreatie, helpen bij een toneeluitvoering of een maatschappelijke stage vervullen. Werken in een fabriek, met machines, achter de kassa, zware dingen tillen (10 kilo of meer), zelf kranten bezorgen of werken in een horecagelegenheid met alcohol mag dan weer niet.

Hogere leeftijd
Een 16 of 17-jarige mag al de meeste soorten werk doen, met enkele uitzonderingen. Zo is gevaarlijk werk niet toegestaan; zoals werken met gevaarlijke stoffen, veel lawaai, aan de lopende band of machine of wanneer er instortingsgevaar is. Onder direct toezicht van een volwassene is een deel hiervan wel toegestaan. Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je ieder werk uitvoeren volgens de Arbowet.

Meer berichten
 
Auto zoeker