Column: Máxima

U kent mij langer dan vandaag en u weet (of niet) dat ik geen vurig aanhanger van het koningshuis ben. De hoofdreden hiervan is, dat ik vind dat je een kind of jong volwassene niet kunt dwingen vorst(in) te moeten zijn. Net mantelzorg, je vraagt er niet om, maar het komt over je heen. Als iemand dat toch aardig vindt, moet hij dat zelf weten. Als hij het opzoekt en het graag wil doen, dan moet hij dat zelf weten. Máxima is in het volle verstand koningin geworden en heeft en passant de weg voor Willem-Alexander aangelegd. Waar is de discussie over de monarchie gebleven? Zij bestaat niet meer. Geen beter uithangbord voor de Nederlandse economie als het vorstenpaar.

Vorige week werd er bij een werkbezoek van de koning gedemonstreerd door van oorsprong Indische Nederlanders. Veertig jaar geleden zou het tot een optreden van de ME hebben geleid. Wat gebeurde er nu? De koning doorbrak alle protocols, ging naar de demonstranten en praatte met ze. Dat doe je alleen als je lekker in je vel zit en als je iemand hebt die zo nu en dan laat zien wat je in zulke omstandigheden ook kunt doen.

Nu krijgt Máxima op haar koninklijke "donder" door een gesprek dat ze heeft gehad met de van moord verdachte Saoedische prins Mohammed bin Salman in haar hoedanigheid van VN-gezant voor microfinanciering. Het is natuurlijk afschuwelijk wat er gebeurd is en de kroonprins moet veroordeeld worden, dat staat buiten kijf, maar dit soort incidenten zullen natuurlijk vaker voorkomen in de toekomst.

Wij vinden allemaal dat Máxima het prima doet, een uitstekende echtgenote is en dat ze iets om handen moet hebben. Daar hoort een zekere mate van vrijheid bij. Het begint te schuren als ze in Nederland ter verantwoording wordt geroepen voor haar werk voor de VN in New York.

Ook dat hoort bij een modern, volwassen koningschap. Amalia laat het ook zien. Ze maakt de indruk zelf haar keuze te maken. Een beetje zoals Pieter van Vollenhoven zijn eigen weg baande. Misschien komt het ooit nog zover, dat het koningschap niet wordt opgedrongen, maar een vrije keus is. Dan is koning zijn geen mantelzorg meer.

Jan Visser

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>