Hoe goed is Hengelo voorbereid?

HENGELO - De storing bij 112 van 24 juni heeft helaas vervelende gevolgen gehad. Doordat hulpdiensten te laat gealarmeerd werden en later bij incidenten arriveerden, zijn enkele personen komen te overlijden.

Op landelijk niveau wordt er al onderzocht hoe in de toekomst de bereikbaarheid van 112 gegarandeerd kan worden en ook het laat of niet uitsturen van een NL-alert is een zorgenkindje. Het is dan ook niet vreemd dat de SP in Hengelo vragen stelt over hoe goed Hengelo is voorbereid op een eventueel volgende uitval van 112. Zeker niet als men weet dat Hengelo al meerdere malen te maken heeft gehad met grotere incidenten, zoals de branden die bij afvalverwerker Twence hebben gewoed in de afgelopen tijd. Of het meest recente voorval waarbij groots werd ingezet: de brand bij de Teresakerk.

Backup
De SP vindt het onbestaanbaar dat er geen goed werkend backup systeem voorhanden bleek te zijn en wil van de burgemeester weten wat de gemeente of de veiligheidsregio Twente kan doen om bij dergelijke uitval calamiteiten en slachtoffers te kunnen voorkomen. SP raadslid Hugo Koetsveld: "We willen dat de burgemeester er voor gaat zorgen dat er bij herhaling van de uitval van dit noodnummer er meteen overgeschakeld kan worden op een andere meldmogelijkheid. We kunnen blijkbaar niet vertrouwen op de rijksoverheid in deze. Want bij een dergelijke uitval in 2012, waarbij toen ook slachtoffers overleden die niet tijdig bereikt konden worden, verklaarde de toenmalige minister Opstelten dat dit nooit meer voor zou kunnen komen. We weten dus inmiddels wel beter en vinden dat er in Hengelo en Twente backup systemen moeten worden ingezet, waarmee ook regelmatig geoefend wordt."

Vragen
De vragen die de SP graag beantwoord ziet zijn: Hoe beschouwt u de reactie van de hulpdiensten in Twente tijdens de grote storing van vorige week? Wat ging er goed en wat kon er beter? Welke noodscenario's hebben wij in de regio in de kast voor als 112 uitvalt? Worden er aanvullende maatregelen genomen om beter voorbereid te zijn op een eventuele volgende storing?

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>