Hengelo opent duurzame energiecentrale

HENGELO - Donderdag 6 juni werd de nieuwe Decentrale Energie Centrale Noord feestelijk in gebruik genomen. Deze 'DEC Noord' aan de Laan Hart van Zuid zal duurzame energie leveren voor het Hengelose warmtenet.

De nieuwe energiecentrale gebruikt restwarmte van Nouryon (eerder AkzoNobel). Dit zal dan verhoogt worden naar 70 graden; een temperatuur die hoog genoeg is om woningen te verwarmen. De centrale geeft deze restwarmte dan weer door aan woningen en bedrijven in de wijk; naar de Laan Hart van Zuid, Industriestraat en het stationsgebied. Met het in gebruik nemen van de nieuwe DEC is de verbetering van de 'ruggengraat' van het warmtenet afgerond.

Het warmtenet
Het Hengelose warmtenet was vanaf de realisatie in 2005 tot 2016 in handen van de gemeente, waarna het overgedragen werd aan onder meer Ennatuurlijk. Sinds vorig jaar is het bedrijf officieel bezig als het Warmtebedrijf Hengelo. Het voordeel van het lokale warmtenet is dat het door de schaal van het netwerk aantrekkelijk is om duurzame energiebronnen te gebruiken om gelijk een grotere hoeveelheid panden te verwarmen. Zo gebruikt het warmtenet ook restwarmte van AkzoNobel, die op haar beurt weer restwarmte gebruikt van afvalverwerker Twence. Ook andere duurzame bronnen zoals bijvoorbeeld biomassa kunnen op grotere schaal toegepast worden voor het verwarmen van meer woningen. De verwachting is dat dit soort duurzame warmtenetten ook elders in Twente vaker gerealiseerd zullen worden de komende jaren.

Duurzaam debat
Om op een bijzondere manier stil te staan bij deze mijlpaal organiseerden de partners die het DEC gerealiseerd hebben donderdag ook een debat over klimaat en duurzame energie. Helga van Leur leidde het debat in poppodium Metropool. Er werd aan de hand van scherpe stellingen gepraat over de ambities en kansen om Nederland versneld duurzamer te maken. Ook de rol van de overheid, bedrijfsleven en industrie kwamen ter discussie. Daarnaast praatten leerlingen van de middelbare school in Hengelo mee.

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>