Enschede: Het Wilde Oosten

Toen ik een relatie kreeg met een vrouw uit Twente dacht ik dat in Twente de criminaliteit neerkwam op kroegruzies en hennepteelt. Dit beeld wordt ook bevestigd door elke willekeurige Twentenaar met wie je over criminaliteit praat. De meesten doen dat wanneer ze horen wat ik voor werk doe. Wat telkens terugkomt is dat Twentenaren denken dat in Amsterdam niet te leven valt door de criminaliteit. Daar - eigenlijk alles voorbij de brug bij Deventer, maar in dit geval Amsterdam - zijn liquidaties en overvallen een dagelijks terugkerend probleem.

Ik heb een tijdje gedacht dat Twente inderdaad een gebied was waar criminaliteit amper een rol speelde in het dagelijks leven. Dit beeld van een crimineelvrije zone werd behoorlijk aangetast toen er in Enschede vier mannen werden doodgeschoten. Toen vervolgens de kroeg onder de woning van mijn vriendin werd beschoten, kwam het Twentse vuurwapengeweld wel heel dicht bij. Veel dichter bij dan mij ooit in Amsterdam was overkomen. Toeval? Ik begon te twijfelen.

Ik besloot dat het tijd was om de Twentenaren waar ik mee sprak eens wat steviger aan de tand te voelen. Toen ik daarmee begon, werd al snel duidelijk dat de gemiddelde inwoner van Twente regelmatig geconfronteerd wordt met criminaliteit in de directe omgeving.

Autobranden, inbraken en overvallen komen steeds vaker voor. Daarnaast is het een publiek geheim dat het drugsgebruik onder jongeren explosief is toegenomen, met alle gevolgen van dien.

Het is mij persoonlijk opgevallen dat vuurwapengeweld veelvoorkomend is. Schietpartijen met gewonden of met dodelijke afloop zijn veel minder zeldzaam dan je zou verwachten. Daar komt nog bij dat er ook regelmatig woningen onder vuur worden genomen. Dit gebeurt natuurlijk ook in de Randstad, maar het heeft mij persoonlijk zeer verbaasd dat de meeste Twentenaren zich niet realiseren dat er sprake is van een serieuze toename van zware criminaliteit.

Het is naar mijn mening zaak dat de lokale politiek mensen beter zal voorlichten en een plan bedenkt om de toenemende criminaliteit een halt toe te roepen.

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaattwente.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>