• Alles
  • (3)
    Theater
  • (2)
    Evenement
  • (37)
    Sport

Lezing Bert Terlouw

vrijdag 11 oktober 19:30 uur

Lezing ‘Archeologie vanuit de lucht’ door Bert Terlouw

Datum Vrijdag 11 oktober

Aanvang 19:30 uur

Toegang GRATIS

Locatie Museum Hengelo, Beekstraat 51

In het kader van de Nationale Archeologie Dagen 2019 organiseert AWN Afdeling 19 Twente in samenwerking met Museum Hengelo een lezing over een relatief nieuwe vorm van het bedrijven van archeologie vanuit de lucht. En het bijzondere daaraan is dat elke amateur met relatief eenvoudige middelen al hele mooie waarnemingen kan doen vanachter het eigen bureau.

Aan de hand van digitale huis-, tuin- en keukenmogelijkheden heeft Bert Terlouw uit Raalte in de kurkdroge zomer van 2018 zeer veel cropmark waarnemingen gedaan.

Een cropmark is een variatie in de kleur of groei van gewassen of andere vegetatie op het bodemoppervlak die een patroon vormt. Interpretatie van een cropmark was soms erg lastig en ook wel eens verraderlijk. Door een combinatie te maken van satelliet- en AHN beelden, al dan niet gecombineerd met andere beschikbare bronnen leerde Bert al doende de cropmarks steeds beter te duiden.

Zo heeft hij minimaal veertien tot dan toe onbekende (mogelijke) kasteel/ burchtterreinen in oost Nederland gevonden. Sommigen daarvan konden gelinkt worden naar historische bronnen, de meesten echter (nog) niet.


deel deze activiteit

Locatie

Museum Hengelo
Hengelo
Beekstraat 51
7551dp


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>