De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.

Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum

Nieuws

Minima die onder het bijstandsniveau leven en niet in aanmerking komen voor de reguliere voedselbank kunnen bij Hengelose stichting Help Anderen een boodschappenpakket ontvangen, ook voor huisdieren. Op 10 mei bestaat de stichting 10 jaar en met een Bijenfeest viert oprichter en vrijwilliger, Dimmy Delfsma, ook dat ze met halfpensioen gaat. “Mijn lichaam heeft mij een aantal waarschuwingen gegeven dat ik het rustiger aan moet doen. Het liefst wil ik iedereen helpen, maar dat gaat niet.”

HENGELO - Als je zelf iets voor de kiezen hebt gehad in het leven, tegenslag hebt gekend, een zogenoemd ‘rugzakje’ hebt, dan ben je bijna de droomvrijwilliger bij Hengelose stichting Help Anderen. Er is ook een kledingbank en een kringloopwinkel. Met de opbrengsten daarvan kunnen 60 tot 100 gezinnen in Hengelo weer even vooruit en het dekt de vaste lasten van de stichting.

De stichting moet het doen met giften en donaties - en momenteel te weinig vrijwilligers. Het Bijenfeest, bij het Twentse Ros aan de Twekkelerweg, vergt ook de nodige organisatie. Dimmy is dan ook naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “We zoeken mensen die met plezier bij ons willen werken, vooral ook sterke mensen die spullen kunnen tillen. Niet omdat het moet, maar omdat je hart spreekt.” Maar, waarschuwt Dimmy, zelf geeft ze 200% en dat verwacht ze ook van haar collega-vrijwilligers. “Voor dit werk heb je hart voor de zaak nodig, niet hier komen werken omdat het moet van het UWV of zo”, maant Dimmy. “Momenteel zijn van de 21 vrijwilligers die ik heb, vier meisjes aan het werk.”

Ook ruimte voor alle spullen die gebracht worden is hard nodig. “Een gratis pandje vanaf 10 vierkante meter of garagebox die de stichting gratis mag gebruiken, dat zou fijn zijn.” Haar eigen huis op de Marnixstraat 40 is opslag en inloophuis, waar mensen elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur langs mogen komen om iets te doneren.


Vanwaar het idee van een Bijenfeest? “Je bent wel een bezig bijtje”, kreeg Dimmy meer dan eens te horen van mensen die langskwamen. Zelf is ze die dag dan de bijenkoningin, en om haar heen alle bezige bijtjes zien, dat lijkt haar geweldig.
Van 17.00 tot 19.00 uur voor kinderen en van 19.00 tot 23.00 uur voor volwassenen. Kinderen krijgen bij aankomst een bijenpakje aangeboden om in te verkleden, er zijn clowns, een suikerspinnenwagen, een patatmenu en ze krijgen allemaal een goodybag mee. Helaas zijn hiervoor geen aanmeldingen meer mogelijk. Voor de volwassenen is er na 19.00 uur een drankje en saucijzenbroodje. “Mijn man Erik en ik betalen dit feest zelf, daar wordt niet voor gedoneerd”, legt Dimmy uit. “Uiteraard kunnen wij dit alles bieden met dank aan onze donateurs en sponsoren, particulieren en bedrijven, met donaties van producten, goederen of geld.”


De stichting heeft in al die jaren meer dan vijftigduizend pakketten uitgegeven en doet veel meer dan mensen weten. Neem bijvoorbeeld Reborn Baby. “Het verliezen van een kindje is een van de ergste dingen die je als ouder kan overkomen. Niets kan jouw kindje terugbrengen. Maar soms kun je even troost vinden bij een bijzonder cadeautje: een levensechte babypop waar al veel vrouwen in hun rouwverwerking baat bij hebben gehad.” En dat niet alleen: Dimmy maakt levensechte poppen voor mensen met dementie. “Echt met kinderwagen en een maxicosi, een enorme bron van vreugde voor eenzame ouderen. De sponsors wil ik laten weten: we hebben het goed gedaan. Als je bij ons terecht wilt, weet je ons te vinden en krijg je wat je nodig hebt.” Wel verklapt ze: ze gaan stoppen met het jaarlijkse Sinterklaasfeest. “Je hebt mensen die overal op inschrijven en vanuit Borne, Hengelo en Delden wel met vier of vijf pakketten naar huis gaan. Wij noemen dat freeshoppers. Maar dat is niet de bedoeling! Daarom is er op 10 mei in plaats van het Sinterklaasfeest, het Bijenfeest.”
Ga voor meer informatie naar www.stichtinghelpan deren.nl

Marino bij de intake van zijn interventie en acht maanden later. Een transformatie om trots op te zijn.
Marino inmiddels al ruim 40 kilo kwijt 3 mei, 13:00
Afbeelding
De verdwenen veemarkt 3 mei, 12:57
Samen met de Stichting Boete en Verzoening zijn de letters van de grafstenen op de Joodse Begraafplaats weer zwart gemaakt.
Kap van treurwilg Joodse Begraafplaats 3 mei, 12:55
Kees Vijfhuizen.
Cursus 'De zin en onzin van beleggen' met Kees Vijfhuizen 3 mei, 12:28
Het publiek luistert naar een optreden op de Houtmaat. Foto: PR.
Elke zondag muziek op de Houtmaat 1 mei, 14:09
Het jeugdorkest van Armonia bij een eerder optreden naast het water. Eigen foto.
Concert Armonia op een lenteavond 1 mei, 14:06
Hilco ter Heide (foto: Gertjan Versteeg)
Cultuurpodium vol met muziek, boeken en kunst 1 mei, 14:04
Trainer Joseph Oosting juicht voor Vak P. (Foto: Bas Everhard)
Joseph Oosting langer bij FC Twente 30 apr, 16:08